13 Ağustos 2015 Perşembe

Göğüs Çatlaklarıyla Başetmenin Amatör Yolları

Geçen gün yeni doğum yapmış bir arkadaşım göğüs çatlaklarından nasıl kurtulduğumu sordu. Konuştuk ve konuşurken emzirmeyle ilgili verilen "profesyonel" eğitimlerde asıl söylenmesi gerekenlerin söylenmediğini fark ettik. Ben doğumdan önce halihazırda bir eğitime katılmıştım. Doğumdan sonra da hastanede hemşireler gösterdiler. Ama hepsinin atladığı bilinmesi gerekenler var ki ben bir "amatör" olarak onları paylaşmak için yazıyorum.

1. İlk defa anne oluyorsanız, muhtemelen emmesi için göğüs ucunu bebeğe vermenin gerektiğini düşünüyorsunuz. Çok büyük bir hata! Sadece göğüs ucunu verirseniz, çılgın bir çatlakla çok yakında tanışacaksınız demektir. Ve ben şimdiye kadar göğüs çatlağından daha kötü bir acıyla karşılaşmadım. Sadece göğüs ucunun değil kahverengi halkanın tamamının bebeğin ağzında olması gerekir. Bu hem bebeğin emebilmesini sağlar hem de sizi çatlaklardan korur.

Hastanede hemşireler sürekli bebeği tutma şeklimi düzeltmeye çalıştılar. Boşverin hemşireleri. Nasıl rahatsanız öyle tutun. Benim bebeğim küçük doğduğu için ememiyordu ve ben üç ay ters tutarak emzirdim. Elimle kafasını tutmadan rahat edemiyordum, o da rahat ememiyordu. Kafasının koluma gelmesi gerektiğini değil de memeyi ağzına tıkıştırmam gerektiğini söyleselerdi daha makbule geçerdi :)

2. Hamile arkadaşlarımın hepsine ilk tavsiyem göğüs kalkanı almaları oluyor. Hastanede hemşireler göğüs kalkanının sütü ziyan ettiğini söylemişti. Nedenini hala anlamış değilim. Göğüs pedi kullanırsan ziyan olur da göğüs kalkanında biriken sütü üç saat geçmemişse kullanabilirsin diye düşünüyorum. Bir de ziyan olsun ya azıcık. Anne sütü çok değerli, aman ziyan olmasın. Yahu bu sütü göğüs üretiyorsa, göğüs daha değerli değil midir? O kadar acı çekeceğime azıcık süt ziyan olsun. Çatlaklar ne kadar çabuk iyileşirse o kadar rahat emzirebilirim, o kadar da çok sütüm olur.

Tavsiyem ilk günden itibaren, çatlaklardan tamamen kurtuluncaya kadar kalkan kullanın. Göğüs ucunuz açıkta olursa iyileşmesi o kadar kolay olur. Bir şey değmediği zaman acısı da azalıyor zaten.

3. Göğüs kremini düzenli kullanın. Ben ilk 15 gün çatlağım olmadı diye kullanmamıştım. Meğerse ememiyormuş kuzum. Bende çatlak olmadı diye havalara girmeyin sakın. Sütümü sağınca, bir de emmeye başlayınca günümü gördüm :) Ben lansinoh kullanmıştım, memnun kaldım. Ama başka bir krem denemediğim için daha iyisi var mıdır bilemem. 

4. Çatlaklar için doğal kremler (ayva çekirdeği ile yapılan bir tarif, denemek isterseniz internetten araştırıp bulabilirsiniz), medikal kremler.. Bir çok şey kullandım ama en çok fayda gördüğüm E vitaminiydi. Günde iki kere göğüs ucuna sürüyorsunuz (üstüne de kalkanı takıyordum). Ama emzirirken yıkamayı unutmayın.

5. Çatlakla ilgili değil ama... Bebeğin doyması için her bir göğsü 15-20 dakika emmesi gerekir, duymuşsunuzdur. Tecrübeyle sabittir ki bu tamamen hikaye. Bebekten bebeğe her şeyin değiştiği gibi bu da değişir denmesi gerekiyor bence.

Ben Doruk'u 6,5 ay sedece emzirdim ve kilo alımı, gelişimi de gayet iyiydi. Ama hiç 10 dakikadan uzun emdiğini hatırlamıyorum. 6-8 dakikada doyuyordu ve ben yukarıda yazdığım hikaye yüzünden kilo alamayacak diye endişeleniyordum. Lohusayım, endişelenecek hiçbir şeyim yok ya bir de bunu eklemem gerekiyordu çünkü. Her bebek aynı güçle emmiyor ve her annenin sütü aynı miktarda olmuyor. Bir bebek beş dakikada doyarken, diğeri yarım saatte doymayabilir. Bir anne emzirdikten sonra sütünü sağıp saklayabilirken, diğer annenin mama takviyesi yapması gerekebilir.

Genel geçer kuralları boşverin. Başka bebeklerle de kıyaslamayın. Bebeğinizi ve kendinizi dinleyin. Sizin için en doğrusunu bulmanın en doğru yolu bu!


Bu arada çatlakların tamamen geçmesi çok uzun zaman alıyor. Çatlaklarınız geçse bile 3-4 ay önleminizi almaya devam edin. Ve birkaç ay sonra bu çektiğiniz acıyı tamamen unutacaksınız merak etmeyin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder