7 Ekim 2015 Çarşamba

1,5 Yaş Etkinliklerimiz

Bir yerlerden gördüğüm, birilerinin tavsiye ettiği ya da kendi uydurduğum etkinliklerimizden bazılarını fikir olsun diye paylaşmak istedim. Evlerimiz oyuncakla dolu olsa da çocuklar her şeyden çok çabuk sıkılıyorlar ve bu tarz etkinlikler hayat kurtarıcı oluyor. 

1. Hem çocuk gelişimi açısından faydalı hem de maliyeti düşük etkinliklerimizden biri sepetteki oyuncakları kurtarmak. Bu etkinlik çocuğun el ve parmak kaslarını geliştiriyor. İnce motor gelişimi için parmak kaslarının gelişmesi önemli. İçindeki bütün oyuncakları çıkarmak da iş bitirmeyi, sonuçlandırmayı öğretiyor. Ben biraz abartıp içini oyuncakla doldurdum, hepsini çıkarmak çok vakit aldığı için sıkıcı olmaya başladı. Doruk da sabredemedi oyuncaklar düşsün diye, sepeti ters çevirip silkelemeye başladı :) Çok fazla oyuncak koymamak en iyisi.


2. Bir diğer etkinliğimiz şişe filesinden çubukları geçirmek. Bu tarzda çok fazla oyuncağımız var aslında ama çocuklar bu yaşlarda sokup çıkarma etkinliklerine bayılıyorlar. O yüzden farklı bir alternatif olsun diye bunu yaptık. Çubuklar yerine fındık, nohut gibi şeyler de kullanılabilir. Yine ince motor gelişimini destekleyen, parmakları çalıştıran bir etkinlik ve yapımı da çok kolay.


3. En uzun süre oyalandığımız etkinlik ise kilitli poşet ve parmak boyasıyla hazırlanıyor. Hazırlaması bir dakikamı almadı ama hemen hemen iki hafta kullandık bu poşeti. Kilitli poşete parmak boyasını koyup havasını tamamen çıkarıp kilitledim ve boyayı yaydım. Sonra bir çubuk yardımıyla resimler çizdik. Sildik, yeniden çizdik ve sildik, yeniden çizdik. Bu etkinlikle işimiz bitince atmadık ve içindeki parmak boyasıyla başka bir etkinlik yaptık.



4. Sprey şişesiyle ilk çalışmamızı banyoda yaptık. Duşakabini güzelce ıslattık ve sıkmayı öğrendik. Sonra birkaç gün dışarı çıkarken şişemizi yanımıza aldık ve çiçekleri suladık. Sonra bir sabah kalktığımızda teyzemiz bize çim adam getirmişti. Onu her sabah ve her akşam sulamaya başladık. Birkaç gün sonra çim adamın saçları çıktı ve çok şaşırdık. Bu etkinliği yaparken Doruk bazen kendini ve bolca beni suladı ama ikimiz de çok keyif aldık. Sorumluluk duygusu kazandırmak için 1,5 yaş çok erken ama 4-5 yaş için bu çim adam etkinliği çocuğa sorumluluk kazandıracaktır. Her sabah ve her akşam sulamak gerekiyor. Saçlar çok çabuk uzadığı için de arada bir kırpmak gerekiyor. Çocuğun bu görevleri sahiplenmesini sağlayabilirsiniz.



5. Hamur kesmece yine çok sevdiğimiz etkinliklerden biri. Doruk'un yine yemek yemediği bir öğünde çaresizlikten doğan çok basit bir etkinlik. Bu etkinlikle nispeten bıçak kullanmayı öğrendik. Küçük parmaklarımız çalıştı ve bir yandan da yemeğimizi yedik :)



 6. Kirli etkinlikler seviyorsanız parmak boyayı kesinlikle denemelisiniz. Doruk başta bulaşmasından korktuğu için rahat hareket edememişti ama ben eline koluna biraz boya sürünce acısız bir işlem olduğunu anladıysa demek o da açıldı :) Bahçede çimlerin üzerine örtümüzü örttük, kağıtlarımızı serdik ve yüzümüz gözümüz dahil her şeyi boyadık. Doruk çok ciddiyetle çalışmış olsa da ben çok eğlendiğimi itiraf etmeliyim. Evde fazla iş çıkmasın istiyorsanız geniş bir çalışma alanı açın bence.


7. Yine parmak boya kullanarak yaptığımız bir etkinlik de taş boyama. Mama sandalyesini streçle iyice sarınca temizlik problemi de olmuyor. Gerçi ben şanslı annelerden biriyim sanırım. Fotoğraftan da anlaşılacağı gibi Doruk temiz bir çocuk, kirlenmekten çok hoşlanmıyor. Gördüğünüz üzere tek parmakla çalışıyor :) Gerçi o parmakla sonra sandalyesini de boyamaya başladı ama 1,5 yaş için bu kadar temizlik anlayışı da yeterli zaten.



8. Hassas Anne Etkinlik Merkezi'nde öğrendiğimiz buz boyama etkinliğini de zaman zaman yapıyoruz. Gerçi havalar soğumaya başladığı için artık yapmıyoruz ama yaz sıcağında yapılabilecek keyifli bir aktivite. Bir balonun içine su doldurup dondurucuya atıyorsunuz, donunca fotoğraftaki gibi buzdan bir yumurtanız oluyor ve parmak boyasıyla boyuyorsunuz.



9. Yemek yedirme etkinliklerimizden biri de kumbaraya düğme atma. Çok basit bir etkinlik gibi göründüğüne bakmayın, üç öğün yemek yememize yardımcı oldu, boru değil :) Ve tabiki ince motor gelişimini de destekliyor.



10. Kumda kendini kaybetmeyen çocuk var mıdır bilmiyorum. Ben bu yaz tatilde kumun, güneşin, denizin tadını çıkardım ve iyice dinlendim desem abartmış olmam. Çünkü Doruk hiç sesini çıkarmadan saatlerce kumla oynadı ve ben de rahat rahat kitabımı okudum. Hal böyle olunca kinetik kum almak da şart oldu. Kumu görünce evde de kendini kaybetti. Uzunca bir süre kalkmak istemedi kumun başından, zorla ayırdım. Vakit geçirmesi için çok güzel bir yöntem ama rahat temizlendiği söyleniyor ya, yok öyle bir şey. Evet yerden rahat toplanıyor ama saçları, üstü başı kum içinde kalıyor. Sonrasında kum döke döke banyoya gidiyorsunuz. Oynadıktan sonra hamur gibi temizlenmesini istiyorsanız hiç bulaşmayın. Ama biraz kirlenmek güzeldir kafasındaysanız, hiç durmayın hemen alın. 

11. Doruk'un favori etkinlikleri genelde suyla yapılanlar. Bense bir kere denedikten sonra bir daha bulaşmıyorum :) Üstümüzü başımızı ve de ulaşabildiğimiz en uzak mesafeye kadar her yeri su içinde bırakıyoruz. Bu etkinlikte suyun içindeki balıkları (ben toka kullandım) süzgeçle yakalayıp boş bir kaba koyduk. İki tane balık yakaladıktan sonra "nöff tamam yea bem bu işi yapıyormuştum, miraz da şu suynan etrafı ıslatsam daa keyifni olurmuştu benceyse" moduna geçtik. Biraz daha büyük yaşlar için daha uygun bir etkinlik olduğuna karar verdik :)



12. Yine su ve yine ikinci kez tekrarlamaya elimin gitmediği bir etkinlik. Ama ellerini kullanma açısından çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Bir kaptan diğerine süngerle su aktarmaca. Süngeri iyice sıkan tosbik parmaklar da ayrıca güzel görüntüler oluşturabiliyor :)

Şimdilik bu kadar.. Bir sonraki etkinlik yazım çok yakında :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder